Alles wat je moet weten over witvissen; 5 tips!

In Nederland kan op veel locaties goed gevist worden op witvis. Of je nu met een vaste hengel of een werphengel aan de slag gaat, witvissen is ontzettend leuk om te doen. Nog leuker wordt het uiteraard wanneer je ook daadwerkelijk af en toe een vis vangt. Nooit de dobber zien ondergaan werkt immers een beetje ontmoedigend. Ook vaker een witvis vangen? Met deze 5 tips voor witvissen gaat het zeker lukken!

1. Op de goede manier bijvoeren

Een goede witvisser gooit niet alleen zijn hengel uit, maar gaat ook aan de slag met bijvoeren. Voor een succesvolle vangst is lokvoer namelijk onmisbaar. Zorg er wel voor dat het voer niet te droog is, zodat het niet al in de lucht uit elkaar valt. Ook is het slim om altijd iets stroomopwaarts te voeren. Het aanschaffen van een speciale voerkorf kan uitkomst bieden indien je bijvoeren lastig vindt.

2. Zorg dat je visuitrusting op orde is

Naast een eventuele voerkorf en bijvoer van de juiste substantie, zijn er nog meer visspullen die niet mogen ontbreken als je succesvol wilt witvissen. Zorg het liefst voor een goed gevulde en geordende viskoffer met daarin de juiste spullen voor elk vismoment. Besparen op prijs kan aantrekkelijk lijken, maar met visspullen van een goede kwaliteit vang je meer en de spullen gaan bovendien langer mee.

3. Kies je vislocatie weloverwogen

Je kunt perfect bijvoeren en een geweldige visuitrusting hebben, als er geen vissen zitten zal je ze ook niet vangen. Steek dus wat tijd in het vinden van de juiste vislocatie. Verdiep je van tevoren dus goed in de locatie. Dit doe je bijvoorbeeld door online te zoeken naar informatie over de visstand of door te informeren bij een lokale hengelsportvereniging. Het is immers zonde om een mooie dag en het nodige geld te verspillen aan een plas of vijver met een lage visstand. 

4.Verander van plaats en aas

De visstand in een bepaald gebied kan bovendien flink fluctueren. Een locatie is wellicht ooit een hotspot geweest, maar door omstandigheden kan dit zomaar veranderen. Blijf daarom niet te lang op een plek zitten als de vangst erg tegenvalt. Veel hengelsportliefhebbers vissen erg statistisch: ze gooien een hengel uit en blijven daar de hele dag zitten. Een klein stukje naar links of naar rechts opschuiven kan soms echter al een groot verschil maken. Zonde om dat niet te proberen!

5. Gebruik voor witvissen geen te grote haak

Vissen op witvis met een grote haak is erg lastig. Zeker wanneer je een vaste hengel gebruikt zal je sneller succes hebben met een kleiner haakje. Kies bijvoorbeeld voor een haak in maat 18,20 of 22. Met dat formaat is het vangen van witvis over het algemeen het makkelijkst.

Meer weten over witvissen?

Voor alle benodigdheden voor het witvissen ben je bij de Hengelsportknaller aan het juiste adres. Meer informatie of advies over onze artikelen? Neem gerust contact met ons! Je kunt natuurlijk ook onze deskundige medewerkers om advies vragen in onze winkel te Essen, BelgiĆ«!