Witvissen met werphengel: welke voeders worden het meest gebruikt?

Het vangen van witvis met een werphengel vergt een specifieke aanpak. De techniek, het materiaal dat je gebruikt en het voer dat je kiest zijn allemaal belangrijk en kun je optimaliseren tot de beste omstandigheden voor het vangen van witvis. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten voeders die het meest worden gebruikt voor het witvissen met een werphengel. Het gebruik van het juiste aas en lokvoer is namelijk misschien wel het belangrijkste aspect tijdens het witvissen. Het beste voeder voor het witvissen met werphengel koop je natuurlijk bij een goede hengelsport winkel.  

1. Lokvoer

Als het gaat om lokvoer, kun je eindeloos variëren. Denk na over de omstandigheden waarin je gaat vissen. Staat het water stil, of ga je juist vissen in een snelstromende rivier? Er zijn verschillende opties voor stilstaand, langzaam stromend of hard stromend viswater. Een handige vuistregel is dat het fijne lokvoer kleinere vissen aantrekt, terwijl grover lokvoer dat zwaarder is en gauw naar de bodem zakt, de grotere vissen aantrekt. Daarnaast kun je het perfect toespitsen op de vis die je wilt vangen. Voor het vangen van voorn met de werphengel is voer met veel werking nodig, dat ontstaat door bijvoorbeeld gemalen hennep en kokosmeel. Bij de brasemvisserij mogen er juist wat meer verzadigde bestanddelen in je lokvoer zitten, zoals maïsproducten en alle soorten koekjesmeel. Veel gebruikte voeders worden dan ook gemaakt van gemalen hennep, polentameel, beschuitmeel, maïsmeel, notenmeel en stroopwafelmeel.

2. Method feeder voer

Het feedervissen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de viswereld. Het voer dat je gebruikt kun je toespitsen op de omstandigheden waarin je gaat vissen. Feedervoer voor op rivieren is bijvoorbeeld zo opgebouwd dat het langzaam en geleidelijk lost uit de voerkorf, terwijl er ook voer is dat geschikter is voor rustigere wateren. Populaire keuzes zijn onder andere verschillende soorten pellets, die een heerlijk geurspoor veroorzaken voor de vis. Daarnaast worden ook mini-boilies veel gebruikt. Dit zijn balletjes gekookt deeg met een harde buitenkant en zachte binnenkant. De mini variant is uitermate geschikt voor het gebruiken van de werphengel met voerkorf.

3. Additieven

Om je gebruikte lokvoer nog net dat beetje extra te geven kun je additieven gebruiken om toe te voegen aan je voer wanneer je gaat witvissen met een werphengel. Een additief kan net dat verschil maken tussen een kleine of grote vangst! Het maakt je gebruikte basisvoer aantrekkelijker voor de vissen die je wilt vangen, waardoor er meer op af komt. Voorbeelden van veelgebruikte additieven zijn bijvoorbeeld vanille, knoflookextract, venkel, of mosselextract. Of experimenteer met curry, kandijsiroop, kaneel of zout. Door deze toe te voegen aan je basisvoer wordt dit extra aantrekkelijk voor de vis. Alles is toe te spitsen op de vis die jij graag wilt vangen!

4. Aas

Uiteraard mag het aas niet vergeten worden. Naast lokvoer is het ontzettend belangrijk om het juiste aas voor de haak aan je werphengel te gebruiken. Er zijn talloze opties, maar de populairste keuze voor veel witvissers en dus ook voor heel veel vissoorten, zijn maden. Je gebruikt er één tot drie, afhankelijk van de grootte van je haak. Verder kiest men vaak voor casters. Ook wormen zijn een veel gekozen aas, voor brasem een succesvolle match. Wil je graag experimenteren? Deegwaren, hennep, maïs, en muggenlarven doen het ook goed. Door veel te proberen ontdek je vanzelf welke aassoort het beste werkt.

Advies over witvissen met werphengel? Neem contact op

Soms is het moeilijk om te bepalen wat voor jou de beste keus is in een wereld aan mogelijkheden. Bij de Hengelsportknaller kun je altijd rekenen op deskundig advies pver het beste vismateriaal. Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wilt. Ook ben je van harte welkom in onze winkel te Essen, België.